Brachypelma.org

  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size
Index > Articles > Vandrende pinner (Norwegian)

Vandrende pinner (Norwegian)

E-mail Print PDF
AddThis Social Bookmark Button
De siste årene har det blitt mer og mer vanelig å finne vandrende pinner i Norske dyrebutikker, som oftest er det Indisk Vandrende Pinne (Carausius morosus) og/eller Vietnamesisk Annan Pinne (Medauroidea extradentata) man møter på. Det har vært en rask økning på bare noen få år, for tre år siden var de for eksempel veldig vanskelige å oppdrive utenom hobbyen. Det finnes mange forskjellige vandrende pinner, her vil ikke jeg gå inn på noen spesielle pinnedyr, men heller ta for meg litt generelt om hold av disse insektene i terrarie.

Hva er pinnedyr?
Pinnedyr er planteetende insekter fra ordenen Phasmida som har spesialisert seg på kamuflasje. Det er to former for pinnedyr: Vandrende pinner som ligner på kvister med seks ben. Vandrende blad (Phyllium spp.) har kopiert formen og utseende fra blader. Felles for disse to er at de ofte har utvekster og detaljer som minner om råte og rifter som gjør forkledningen mer komplett. De fleste pinnedyr besitter ingen form for forsvar annet enn kamuflasjen. Noen ytterst få typer har imidlertid gift. Jeg vil ikke gå nærmere inn på hold av Vandreblader i denne teksten annet en å nevne nå at de ofte er mer krevende å holde i terrarie enn vandrende pinner.

Hva bør man tenke på før man skaffer seg vandrende pinner?
Vandrende pinner krever ikke for mye, men man må tenke over om man har tid dyrene før man går til anskaffelse. Terrarie pinner krever vanligvis kun noen minutter per dag men det kan hende at de trenger mer tilsyn om det går mugg eller lignede i underlaget på terrariet. Det kan også ta en del tid om terrariet plutselig tørker ut og man må få den relative luftfuktigheten opp på et riktig nivå igjen. Om man er flere i huset anbefales det å informere de andre og bli enige om å ha pinnedyr. Det er ikke alle som er like begeistret for disse fascinerende skapningene. Det jeg har opplevd er imidlertid at de fleste er veldig skeptiske til dyrene i begynnelsen, men venner seg til dem etter hvert, noen blir også kurert for sin frykt for insekter etter å ha hatt disse dyrene en stund.

Terrariet
Pinnedyr bør holdes i et terrarium av enten glass eller plast. Terrarier av glass er dyrere men varer til gjengjeld mye lengre. Et akvarium med myggnetting over kan også fungere greit, men pass på at det ikke blir så mye lufting at det blir vanskelig å holde luftfuktigheten og temperaturen på et akseptabelt nivå. Gjennomsiktige petbokser kan også brukes og er gunstige i pris. Hvor stort terrarie man trenger, avhenger av hvor mange pinner det er i terrariet. En grei tommelfinger regel er at terrariet må være dobbelt så høyt som pinnedyrets lengde som fult utvokst. Dette kommer av at de vandrende pinnene vil henge seg opp ned fra taket under hamskifte, og et lavt tak kan resultere enten en død eller i bestefall en deformert pinne. Som bunnsubstrat anbefaler jeg å bruke ugjødslet naturtorv, denne holder veldig godt på fuktigheten. Tykkelsen på bunnsubstratet bestemmes av eggleggingsmåten til de forskjellige pinnene: Noen pinnedyr har eggleggingsbrodd som de bruker til å legge eggene under jorden, som for eksempel Malaysisk Jungelnymfe (Heteropteryx dilatata), disse bør ha tilgang til et substrat på minst 10cm. Arter som "slenger" fra seg eggene på overflaten, som blant annet den Vietnamesiske Annan Pinnen gjør, klarer seg vanligvis med et bunnlag på 5cm. Substratet bør hele tiden være fuktig, men ikke vått som i en nyvannet blomsterpotte. Det er veldig viktig å passe på at bunnlaget ikke tørker helt ut, ettersom det blir valdig vanskelig å etterpå få det fuktig igjen.

Fuktighet og temperatur
Fuktigheten i terrariet skal stemme overens med behovene til den art vandrende pinne som man ønsker å holde. De fleste terrariepinner trives ved en relativ luftfuktighet på 60-80 %. For å opprettholde fuktigheten bør man vanne terrariet daglig med spruteflaske. Det er veldig viktig at flasken du bruker ikke tideligere har innehold noe kjemisk da pinnedyr er meget følsomme overfor slikt. Om det dannes kondens og eller vanndråper på veggene i terrariet er det for fuktig og man bør øke ventilasjonen. De fleste arter vil trives ved 20-25°C men noen pinner stiller imidlertid høyere krav til temperaturen. Om det er for kaldt i terrariet kan varmematte eller belysning brukes for å heve temperaturen. Det er viktig å plassere belysning slik at pinnedyrene ikke kan komme o kontakt med varme pærer. Vandrende pinner er natteaktive og mange arter vil spise kun i ly av mørket, det er derfor viktig at det er mørkt i terrariet minst en tredjedel av døgnet. For å holde oversikt over fuktighet og temperatur bør man bruke hygrometer (fuktighetsmåler) og termometer.

Mat
Noen pinnedyr arter er ikke kresne matveien mens andre kun spiser helt spesielle planter. Bringebær og bjørnebær blader er en ganske sikker slager i terrariet som de fleste spiser. Noen arter spiser også blader fra planter i rosefamilien, enfarget grønn eføy og eik. Arter som er kresne på type grønt utover de nevnte plantene er ikke spesielt vanlige i Norge. Matplantene kan plasseres rett inn i terrariet men har man mange pinner kan planten blir helt snauspist etter kun få dager. I vinterhalvåret kan det være vanskelig å skaffe mat til pinnedyr. Det er derfor lurt i å plukke og fryse ned bringebær blader på sommeren slik at man kan bruke disse som for ved behov. Når man forer med frosne blader er det viktig å huske på å mate pinnedyrene om kvelden, frosne blader tørker nemlig ut veldig fort. Gamle planterester bør fjernes fra terrariet etter noen dager, om de blir liggende kan det gå mugg og andre ulumskheter i terrariet. Pinnedyr får i seg fuktighet gjennom bladene de spiser, men terrariet bør likevel dusjes hver kveld. Men uansett hva du fôrer med, husk: Pinnedyr er fryktelig følsomme overfor sprøytemidler eller annet kjemisk, så pass nøye på at plantene du fôrer med er frie for sprøytemidler og andre giftstoffer. Når du velger flaske til å dusje med er det også meget viktig å tenke på dette, eller kan man plutselig ende opp med kun døde vandrende pinner i det aktuelle terrariet.

Avl
Avhengig av art kan pinnedyr formere seg seksuelt, aseksuelt og på begge måter. Ved seksuell formering vil hunner og hanner pares og hunnen legge egg som kan utvikle seg til både hunner og hanner. Denne typen formering gir den høyeste klekkeprosenten. Pinnedyr som formerer seg på denne måten er blant annet Malaysisk Jungelnymfe. Ved aseksuell formering (partenogenese), legger hunnene ubefruktede egg som er genetiske kopier av moren. Eksempler på vandrende pinner som formerer seg på denne måten er Indisk Vandrende Pinne. Det er ganske enkelt å avle de fleste arter og man kan bare la eggene ligge i terrariet til de klekker. Noen foretrekker likevel å plukke ut eggene og plassere dem i egen boks hvor de ligger frem til nymfene klekkes. Mange pinnedyr arter har egg som ikke klekker før forholdene ligger helt til rette for det. Man kan ofte også oppnå raskere klekkinger ved å ha døgnvariasjoner i temperatur, noe pinnedyrene er vandt med i det fri.

Vandrende pinner i terrariet
Mange vil kanskje rynke på nesen over å ha vandrende pinner i terrariet, og kan riktig nok ikke se poenget i å ha vandrende pinner i sitt terrarie. Det mest spennende ved å ha vandrende pinner i sitt terrarie er nok det å kunne observere dyrene, hvordan de beveger seg fra natt til natt, hamskifter, egglegging også videre. En annen fin ting med vandrende pinner er at man kan plassere flere arter sammen, man kan også plassere dem sammen med andre helt forskjellige planteetende leddyr som for eksempel tusenbein. Men en ting man skal være oppmerkesom på da er at begge arter/dyr kan reprodusere seg, det er også meget viktig at dyrene man putter sammen har samme krav til fuktighet og varme.

Da gjenstår det bare å ønske deg lykke til!
Last Updated on Thursday, 30 October 2008 09:46